ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 750ml – ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Πρωτοκυκλοφόρησαν ως “Πειραματικοί Οίνοι”. Τώρα κυκλοφορούν ανεξάρτητα σαν μία ξεχωριστή νέα σειρά. Πρόκειται για τους Οίνους Χωρίς Θειώδη Μπουτάρη, οίνους που έχουν ως σκοπό την οργανοληπτική διερεύνηση ανεξερεύνητων πτυχών γηγενών και διεθνών ποικιλιών. Οι Οίνοι Χωρίς Θειώδη Μπουτάρη προέρχονται από υιοθέτηση μεθόδων/πρωτοκόλλων ελαχίστων δυνατών παρεμβάσεων τόσο στο αμπέλι όσο και στο κρασί (βιολογικός αμπελώνας, minimum παρουσία SO2 στην οινοποίηση). Είναι κρασιά με ιδιαίτερη γεύση, που απευθύνονται σε καταναλωτές που ενδιαφέρονται να μάθουν για το κρασί και τους αρέσει να δοκιμάζουν διαφορετικές ποικιλίες και γεύσεις.
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνας: Τα σταφύλια επιλέχτηκαν από αμπελώνα στη Μαρίνα σε πολύ ώριμο στάδιο (τρύγος 26/9/19). Επιλέχτηκε η Μαρίνα για να μπορεί να δώσει αυτή τη φρεσκάδα στο κρασί λόγω υψηλότερου υψόμετρου. Τα σταφύλια πέρασαν εκκραγηστήριο με ένα μικρό ποσοστό wholebunch και ζυμώθηκαν σε μικρή ανοξείδωτη δεξαμενή. Σε κανένα στάδιο της οινοποίησης δεν προστέθηκε SO2 ενώ εφαρμόστηκε και macro-οξυγόνωση. Η εκχύλιση κράτησε 11 ημέρες με απαλά γυρίσματα και ανακυκλώσεις σε θερμοκρασία 18-23C ενώ στο τέλος έγινε και μηλογαλακτική ζύμωση. Το κρασί αφέθηκε να ηρεμήσει, φιλτραρίστηκε και εμφιαλώθηκε.
Χαρακτηριστικά: Βαθύ τριανταφυλλί χρώμα με μπορντό μωβ ανταύγειες. Πολυσύνθετος αρωματικός χαρακτήρας που χαρακτηρίζεται από φρέσκα αρώματα φραγκοστάφυλου και ροδιού ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από φυτικά στοιχεία ευκάλυπτου, μαύρου τσαγιού και μέντας δίνοντας του φοβερή φρεσκάδα. Στο στόμα, παρουσιάζεται medium-bodied με φρέσκια οξύτητα και πολύ πιο απαλές τανίνες.
Συνοδεύει: Πιπεράτα κρέατα, μοσχαράκι κοκκινιστό, λαδερά γεμιστά λαχανικά με ρύζι και σταφίδες, γιουβέτσι κατσικάκι.
Σερβίρεται: Στους 14-16°C
Η γευσιγνωσία
Οι συνδυασμοί
Συνδυάζεται εξαιρετικά με θαλασσινά και σαλάτες, ενώ παράλληλα υποστηρίζει sushi και Ασιατική κουζίνα.
Terroir / Αμπελώνας
Αμπελώνες ηλικίας 12-45 ετών.
Οινοποίηση
Τα σταφύλια ταξινομούνται προσεκτικά και συμπιέζονται σε ολόκληρα τσαμπιά, σε κάθετη πρέσα ή βρέχονται με περιορισμένη κρύα διαβροχή. Η ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές INOX και αμφορείς ανεξάρτητα για κάθε αμπελοτεμάχιο. Μετά από 3-4 μήνες γήρανσης στις λεπτές οινολάσπες, το κρασί έχει ήδη αποκτήσει τον χαρακτήρα του και είναι έτοιμο για εμφιάλωση.
APLA, ΑΠΛΑ, LEFKOS, ΛΕΥΚΟΣ, DRAMA, ΔΡΑΜΑ, ΚΑΡΑΤΖΑΣ, KARATZAS, RODITIS, ΡΟΔΙΤΗΣ. ASSYRTIKO, ΑΣΥΡΤΙΚΟ, MALAGOUZIA, ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, 5214000612001