Η γευσιγνωσία
Χρώμα κόκκινο με κεραμιδί ανταύγειες, σχετικά διαυγές. Παρουσιάζει ίζημα στη φιάλη, λόγω του ότι δεν φιλτραρίστηκε Ζυμώθηκε και ωρίμασε μέσα σε αμφορείς, γεγονός που το βοήθησε να αναδείξει τα αυθεντικά αρώματα της ποικιλίας αλλά τα ταυτόχρονα να αναπτύξει αρώματα οξειδωτικής παλαίωσης. Η παραμονή με τους φλοιούς για περισσότερες από 40 ημέρες το εφοδίασε με πλούσιες τανίνες ενώ η αργή επαφή με το οξυγόνο που εισέρχεται από τους πόρους του αμφορέα του προσέφερε βαθιά και πλούσια υφή. Γήινα αρώματα και αρώματα ορυκτών, αποξηραμένο δαμάσκηνο, σύκο αλλά και ένα αρωματικό κοκτέιλ από βότανα της Κρητικής γης, χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Στο στόμα γεύση από κεράσι μαρασκίνο, μαύρα και κόκκινα μούρα, έντονες τα τανίνες αλλά και εντυπωσιακή φρέσκια οξύτητα.
Οι συνδυασμοί
Συνοδεύει πλούσια πιάτα κρέατος όπως βοδινό, πάπια αλλά και κυνήγι, σάλτσες με έντονη παρουσία μπαχαρικών, ταϋλανδέζικου κάρυ ή αποξηραμένων φρούτων. Σερβίρεται στους 16-18⁰C.
Terroir / Αμπελώνας
Ιδιόκτητοι αμπελώνες 200 στρεμμάτων στις Δαφνές Ηρακλείου Κρήτης, σε υψόμετρο 350-450 μέτρων. Ασβεστολιθικά εδάφη.
Οινοποίηση
Οινοποίηση σε πήλινο αμφορέα (πιθάρι) 250-300 λίτρων χωρίς προσθήκη ζυμών, με ελάχιστο θειώδες. Έπειτα από 3 μήνες εκχύλιση, έγινε διαχωρισμός και το κρασί παρέμεινε με τις λάσπες του για 2 μήνες στο πιθάρι. Ακολούθησε απολάσπωση και για 4 ακόμα μήνες ωρίμασε στα πιθάρια.
ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΑΦΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗ ΞΗΡΟ DOYLOYFAKIS DOULOUFAKIS WINERY CRETE CRETA KRETA KRITI DRY DAFNES XIROS RED ERYTHROS DRY ΕΡΥΘΡΟΣ XIROS KOKKINO LIATIKO ΛΙΑΤΙΚΟ ΑΜΦΟΡΕΑΣ ΦΥΣΙΚΟ ORANGE WINE 5204734000199