ΦΙΛΥΡΙΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 750ml – ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα Βιολογικής Καλλιέργειας 13,5% vol
Αμπελώνας: Ιδιόκτητος της Γουμένισσας, στην περιοχή της Φυλιριάς.
Οινοποίηση: Μετά την συγκομιδή το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα που καλλιεργούνται βιολογικά στην περιοχή Φυλιριά συνθλίβονται μαζί (1: 1) σε ανοικτό σπαστήρα ανοξείδωτου χάλυβα. Γίνεται εκτεταμένη διαβροχή κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης που ελέγχεται στους 28-30°C. Είναι το μοναδικό κρασί που οινοποιείται σε δεξαμενές ανοικτού τύπου όπου και εφαρμόζεται απαλή χειρονακτική εκχύλιση. Συνήθως η διαβροχή μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες ανάλογα με το ρυθμό εξαγωγής και το τρύγο. Διεξάγεται μαλακοκλαστική ζύμωση και το κρασί μεταφέρεται σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225lt για ωρίμανση (12 μήνες). Μετά την εμφιάλωση το κρασί ωριμάζει για άλλους 10-12 μήνες στην κάβα προτού κυκλοφορήσει.
Χαρακτηριστικά: Βαθυκόκκινο χρώμα με ιώδεις αποχρώσεις. Ιδιαίτερα πλούσιο και πολύπλοκο άρωμα, με κυρίαρχα αρώματα δαμάσκηνου και της λιαστής ντομάτας. Ο φρουτώδης χαρακτήρας των υπερώριμων κόκκινων φρούτων συνυπάρχει με φίνα αρώματα ξύλου και μπαχαρικών. Μαλακό στη γεύση, με πλούσιο σώμα, εξαιρετική δομή, φινέτσα και μακρά αρωματική επίγευση.
Συνοδεύει: Κόκκινο κρέας με γλυκές σάλτσες, κίτρινα τυριά.
Σερβίρεται: Στους 16-18°C