ΑΚΑΚΙΕΣ ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ 750ml – ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ ΚΤΗΜΑ
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Χαρακτηριστικά: Έντονα αρώματα φράουλας και μικρών κόκκινων φρούτων του δάσους συνθέτουν τον τυπικό γοητευτικό χαρακτήρα του κρασιού. Η στρογγυλεμένη οξύτητα δροσίζει το σώμα χωρίς όμως να διαθέτει την υψηλή ένταση ενός ροζέ Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο, ενώ το τελείωμα αφήνει στο στόμα αρώματα κόκκινων φρούτων που διαρκούν.
Οινοποίηση: Το γλεύκος προέρχεται κατά 90% από σταφύλια στα οποία έγινε προζυμωτική εκχύλιση, ενώ το υπόλοιπο 10% λαμβάνεται με αφαίμαξη από δεξαμενές Ξινόμαυρου που προορίζονται για την Παράγκα. Η προζυμωτική εκχύλιση διενεργείται σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου (χρήση ξηρού πάγου), ενώ για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας (11-14°C) απαιτείται η παραμονή των τρυγημένων σταφυλιών για 12 ώρες σε θάλαμο ψύξης . Η διάρκεια της προζυμωτικής εκχύλισης ξεκινά από 24 ώρες και κατά περίπτωση μπορεί να φτάσει τις 48 ώρες, εφόσον η πρώτη ύλη είναι ομοιόμορφα ωριμασμένη και πλούσια σε χρωστικό και αρωματικό δυναμικό. Επίσης, επιλέγεται ποσότητα γλεύκους που προέρχεται από τις δεξαμενές όπου το Ξινόμαυρο ζυμώνει για την παραγωγή της Παράγκας, επειδή είναι πιο συγκεντρωμένο σε φαινολικά συστατικά. Τέλος το κρασί διανύει περίοδο 3 μηνών όπου πραγματοποιείται τακτικό batonnage (1-2 φορές την εβδομάδα) προκειμένου η λιπαρότητα να ισορροπήσει την αυξημένη οξύτητα.
Συνοδεύει: Υπέροχα πιάτα της εξωτικής κουζίνας, κοτόπουλο σούβλας και τηγανιά, καθημερινά μεσογειακά πιάτα, καθώς και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.
Σερβίρεται: Στους 10-12°C