Η γευσιγνωσία
Φωτεινό ρουμπινί χρώμα στο ποτήρι με πορφυρές και μωβ ανταύγειες. Στην μύτη δροσερά αρώματα φρεσκοκομμένων κόκκινων φρούτων με το δαμάσκηνο και το κεράσι να κυριαρχούν, φράουλα σε πιο μαρμελαδένια μορφή, φραγκοστάφυλο και βατόμουρο να συμπληρώνουν την φρουτένια πλευρά του χαρακτήρα του. Ελαφρά ζωική αίσθηση μπέικον και δέρματος, νύξεις γραφίτη και γλυκόριζας. Μέτριου όγκου σώμα, δροσερό όσο η μύτη, φίνα φρουτένια αρώματα που υποστηρίζονται από τις απαλές τανίνες και την ισορροπημένη οξύτητα. Κεράσι, φράουλα και φραγκοστάφυλο έχουν τον πρώτο λόγο, με τη γλυκόριζα να συμπληρώνει το σύνολο. Η φρουτώδης επίγευση αφήνει το κεράσι στο στόμα για ώρα.
Οι συνδυασμοί
Συνοδεύει ως απεριτίφ, ζυμαρικά με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, burger σολομού, κόκκινα κρεατικά στη σχάρα, ζουμερό μουσακά. Σερβίρεται στους 15°C.
Terroir / Αμπελώνας
Aμπελουργική ζώνη στην ορεινή Aιγιαλεία. Aμπελώνας 15 ετών σε υψόμετρο 640 έως 700 μέτρων.
Οινοποίηση
Aποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Παραμονή του κρασιού για 4 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
XIROS, ΞΗΡΟΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ, OINOS, ΟΙΝΟΣ ΚΡΑΣΙ ΟΙΝΟΣ WINE DRY XIROS ΞΗΡΟΣ ΚΡΑΣΙ ΟΙΝΟΣ OINOS WINE RED DRY WINE ΡΕΔ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΡΥΘΡΟΣ RED KOKKINO ERYUROS ERYTHROS ΑΚΡΙΩΤΟΥ ΑΚΡΙΟΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑ ΠΛΑΤΕΕΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ ΣΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΡΙΟΤΟΥ ΑΚΡΙΩΤΟΥ AKRIOTOU AKRIOTOY PINOT NOIR OREIVATHW OREIBATHS ORIVATIS MAOUNTAINEER ΠΙΝΟΤ ΝΟΙΡ ΠΙΝΟ ΝΟΥΑΡ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΟΡΙΩΑΤΗΣ ΟΡΙΩΑΤΙΣ 5214001238033