Η γευσιγνωσία
Βαθύ πορτοκαλί χρώμα, ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας. συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας.
Οι συνδυασμοί
Συνοδεύει ως απεριτίφ, φρούτα, ξηρούς καρπούς, γλυκά. Σερβίρεται στους 10-12°C.
.
Terroir / Αμπελώνας
Η έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων της Σάμου είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Το 98% και πλέον αυτών, αφορούν την καλλιέργεια του Άσπρου Μοσχάτου Σάμου, ένα μικρόρωγο σταφύλι, το οποίο θεωρείται ο πιο ευγενής κλώνος της μεγάλης οικογένειας των μοσχάτων. Από αυτό παράγονται οι εξαιρετικής ποιότητας γλυκείς οίνοι με ονομασία προέλευσης «ΣΑΜΟΣ».
Ημιορεινοί και ορεινοί με έδαφος μέτριας γονιμότητας, στο σύνολο τους ξηρικοί, διαμορφωμένοι σε χαμηλό κύπελλο και εκτείνονται σε όλη τη Σάμο αλλά κυρίως στις πλαγιές του όρους Άμπελος, σε υψόμετρο μέχρι και τα 900 μέτρα. Η μέση ηλικία των αμπελώνων της Σάμου είναι 30 χρόνια, ενώ υπάρχουν και ηλικίας μεγαλύτερης των 100 ετών.
Το μοσχάτο σταφύλι καλλιεργείται σε αναβαθμίδες, (πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς) δομημένες έτσι που να συγκρατούν και να αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα, δημιουργώντας επάλληλες στενές λουρίδες γης, όπου μερικές φορές δεν χωρά πάρα μόνο μία σειρά από κλήματα.
Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μικρές και δεν ξεπερνούν τα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα. Το εξαιρετικό έδαφος (χαλικώδες, σχιστολιθικό και με μεγάλη ικανότητα αποστράγγισης), σε συνδυασμό με το ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα και την ευνοϊκή επίδραση της θαλάσσιας αύρας, δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά, πράγμα που τους προσδίδει τον ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και υψηλά σάκχαρα που χαρακτηρίζουν την ποικιλία.
Το όξινο PH και τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία δημιουργούν ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται περίπου σε 5.5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού.
Οινοποίηση
Ανήκει στην κατηγορία των Vin de Liqueurs, ενισχυμένων κρασιών που σημαίνει ότι διακόπτεται η ζύμωση, στην ουσία αποτρέπεται, με την προσθήκη αιθυλικής αλκοόλης, αμπελοοινικής προέλευσης, ώστε να παραμείνουν τα φυσικά ζάχαρα του σταφυλιού ανέπαφα χωρίς να προλάβουν οι ζυμομύκητες να τα μετατρέψουν σε αιθυλική αλκοόλη. Παλαιώνει για 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια.
ΣΑΜΟΣ SAMOS EOS ΕΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΑΜΟΣ ΓΛΥΚΟΣ ΓΛΥΚΥΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΛΕΥΚΟΣ WHITE VIN DOUX LEFKOS SWEET GLYKOS GLIKOS ANTHEMIS ANUEMIS ΑΝΘΕΜΙΣ ΑΝΤΗΕΜΙΣ 5201273110242