Η γευσιγνωσία
Οι συνδυασμοί
Συνδυάζεται με φιλέτα, ψητά κρέατα, ώριμα τυριά. Σερβίρεται στους 16-18°C.
Terroir / Αμπελώνας
Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 120-280μ., στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου. Το κλίμα της περιοχής είναι μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει αργιλοασβεστώδη έως αμμο- αργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και κυρίως νοτιοανατολικό προσα- νατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση των 560 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 42 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Ειδικότερα, για την Μπλε Αλεπού επιλέχθηκαν το Syrah που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχί- ου 1 και 2, το Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχίου 24. Όλα τα τεμάχια έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 350 έως 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση
Μετά την επιλογή των αμπελοτεμαχίων και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής, εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης στους 9-10° C, για 5 έως για την κάθε ποικιλία χωριστά, καθώς κάθε μία έχει διαφορετική ημερομηνία ωρίμανσης. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε ξύλινες δεξαμενές σε απόλυτα ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Παράλληλα γίνεται ανακύκλωση με τη μέθοδο του pigeage, με στόχο την αποφυγή του σπασίματος των γιγάρτων, που είναι η πηγή των δυσάρεστων τανινών. Το τράβηγμα από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης. Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 lit και ξύλινες δεξαμενές.
ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΡ ΓΙΑΝΙ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΙ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΥ ΚΥΡ ΓΙΑΝΗ ΑΛΕΠΟΥ ΜΠΛΕ ΑΛΕΠΟΥ ΜΠΛΕ ΑΛΑΙΠΟΥ ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΥΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΚΙΝΟ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΗΝΟΣ ΙΝΟΣ ΟΙΝΩΣ ΚΡΑΣΙ ΚΡΑΣΗ OINOS RED WINE DRY DRI INOS BLE ALEPOU ALAIPOU ALIPOU BLU KYR GIANNH KYR GIANH KIR GIANNH KIR GIANH KYR GIANNI KIR GIANNI 5203888170116