Η γευσιγνωσία
Λαμπερό και διαυγές λευκοκίτρινο χρώμα. Είναι ευχάριστα αρωματικό κυρίως με νότες λευκόσαρκων φρούτων όπως αχλάδι, πεπόνι και γρέιπφρουτ. Γεμάτο πολύ απαλό και βελούδινο σώμα, πλούσιο, καλά ισορροπημένο. Χαρακτηριστικό του, είναι η βουτυρένια επίγευση διαρκείας σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό άρωμα του Βιδιανου. Σερβίρεται στους 10-12°C.
Οι συνδυασμοί
Χωριάτικη σαλάτα με κριθαροκούλουρα, ντάκος και κάπαρη, σκιουφιχτά μακαρόνια, σαρδέλες ψητές με ντομάτα και μυρωδικά, χταπόδι ξιδάτο, μεγάλα ψάρια στη σχάρα, αρνί αντικριστό, σφακιανή πίτα.
Terroir / Αμπελώνας
Άμπελώνας σε υψόμετρο που ξεκινά από 170 μέτρα και φτάνει στα 215 μέτρα, σε έκταση 70 στρεμμάτων, στην περιοχή Σκαλάνι, Ηρακλείου Κρήτης. Χάρη στην ιδιαίτερα μελετημένη επιλογή της τοποθεσίας, στη βόρεια πλευρά του λόφου, ο αμπελώνας προστατεύεται από το λίβα, το θερμό νότιο άνεμο του καλοκαιριού, ενώ από το κρητικό πέλαγος δέχεται τα δροσερά μελτέμια. Το έδαφος είναι αργιλώδες, ασβεστολιθικό και καλά στραγγιζόμενο.
Οινοποίηση
Κάθε ποικιλία συλλέγεται στο αποκορύφωμά της και οινοποιείται ξεχωριστά. Έγινε battonage με τις λεπτές οινολάσπες μετά το τέλος της ζύμωσης για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο όγκος.
LEFKOS, ΛΕΥΚΟΣ, BOUTARI, SCALAREA, CRETE, VIDIANO, ATHIRI, ΜΠΟΥΤΑΡΗ, ΚΡΗΤΗ, ΒΙΔΙΑΝΟ, ΑΘΗΡΙ, 5201022581002