Η γευσιγνωσία
Οι συνδυασμοί
Συνοδεύει θαλασσινούς μεζέδες, φρέσκα όστρακα, ψάρια ψητά, αστακό σε σάλτσα βουτύρου, φυσικά κατσικίσια τυριά. Σερβίρεται στους 10-12 °C.
Terroir / Αμπελώνας
Επιλεγμένο αμπελοτόπι «Αετός», με σήμα τον Αετό στην ετικέτα, στους πρόποδες του όρους Τελέθριο, συνολικής έκτασης 5 στρεμμάτων. Αμμώδες έδαφος με αρκετή ποσότητα βοτσάλων με κλίση 18%. Βορειοανατολικός προσανατολισμός, 400 μέτρα υψόμετρο. Από μία ευτυχή συγκυρία το έδαφος των αμπελώνων έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της περιοχής προέλευσης της ποικιλίας, το νησί της Σαντορίνης, λόγω της ύπαρξης των θειούχων Ιαματικών πηγών στη περιοχή της Αιδηψού, όπου η ποικιλία βρίσκει κατάλληλο περιβάλλον να εκφραστεί.
Οινοποίηση
Προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 12 ώρες στους 5ºC. Αργή ζύμωση του γλεύκους σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Παραμονή για 6 μήνες πάνω στις φίνες οινολάσπες με περιοδική ανάδευση (batonage). Χαρακτηριστική μέθοδος ωρίμανσης Sur lies.
XIROS, ΞΗΡΟΣ, VRYNIOTIS OINOPOIEIO, ΒΡΥΝΙΩΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ, EYBOIA, ΕΥΒΟΙΑ, OINOS, ΟΙΝΟΣ WINE OINOS EVIA EVOIA EYBOIA EYVIA EYVOIA EBOIA VRINIOTIS VRINIOTHS ΕΥΒΟΙΑ ΕΥΒΙΑ ΕΒΟΙΑ ΕΒΙΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΒΡΙΝΙΟΤΗΣ ΒΡΥΝΙΩΤΗΣ ΒΡΙΝΙΩΤΗΣ ΚΡΑΣΙ ΟΙΝΟΣ ASSYRTIKO ASSIRTIKO ASYRTIKO ASIRTIKO WHITE DRY LEFKOS XIROS OINOS WINE KRASI ΚΡΑΣΙ ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΑΣΣΥΡΤΙΚΟ ΣΟΥ ΛΙ SOR LI ΑΣΙΡΤΙΚΟ ΑΣΣΙΡΤΙΚΟ 5200112113710