Η γευσιγνωσία
Λαμπερό κιτρινοχρυσαφί χρώμα. Παράγεται από το λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου σε μη οξειδωτικό στυλ. Φρεσκάδα και γεύσεις ώριμων φρούτων όπως ροδάκινου και βερίκοκου. Λεπτή γλυκύτητα και νότες μελιού με γευστικό πλούτο και διάρκεια.
Οι συνδυασμοί
Συνοδεύει ως απεριτίφ, τάρτες αχλαδιού με ροκφόρ, θαλασσινά, λαζάνια με λευκή μπεσαμέλ, Tourteau fromagé, λευκά κρέατα μαγειρεμένα με φρούτα. Σερβίρεται στους 10-12°C.
.
Terroir / Αμπελώνας
Η έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων της Σάμου είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Το 98% και πλέον αυτών, αφορούν την καλλιέργεια του Άσπρου Μοσχάτου Σάμου, ένα μικρόρωγο σταφύλι, το οποίο θεωρείται ο πιο ευγενής κλώνος της μεγάλης οικογένειας των μοσχάτων. Από αυτό παράγονται οι εξαιρετικής ποιότητας γλυκείς οίνοι με ονομασία προέλευσης «ΣΑΜΟΣ».
Ημιορεινοί και ορεινοί με έδαφος μέτριας γονιμότητας, στο σύνολο τους ξηρικοί, διαμορφωμένοι σε χαμηλό κύπελλο και εκτείνονται σε όλη τη Σάμο αλλά κυρίως στις πλαγιές του όρους Άμπελος, σε υψόμετρο μέχρι και τα 900 μέτρα. Η μέση ηλικία των αμπελώνων της Σάμου είναι 30 χρόνια, ενώ υπάρχουν και ηλικίας μεγαλύτερης των 100 ετών.
Το μοσχάτο σταφύλι καλλιεργείται σε αναβαθμίδες, (πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς) δομημένες έτσι που να συγκρατούν και να αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα, δημιουργώντας επάλληλες στενές λουρίδες γης, όπου μερικές φορές δεν χωρά πάρα μόνο μία σειρά από κλήματα.
Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μικρές και δεν ξεπερνούν τα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα. Το εξαιρετικό έδαφος (χαλικώδες, σχιστολιθικό και με μεγάλη ικανότητα αποστράγγισης), σε συνδυασμό με το ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα και την ευνοϊκή επίδραση της θαλάσσιας αύρας, δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά, πράγμα που τους προσδίδει τον ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και υψηλά σάκχαρα που χαρακτηρίζουν την ποικιλία.
Το όξινο PH και τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία δημιουργούν ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται περίπου σε 5.5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού.
Οινοποίηση
Τα σταφύλια συλλέγονται και απορραγίζονται. Ο σταφυλοπολτός οδηγείται στον οινοποιητή. Ακολουθεί εκχύλιση για τεσσάρων ημερών σε χαμηλή θερμοκρασία. Κατόπιν οδηγείται στο πιεστήριο. Ακολουθεί αυθόρμητη ζύμωση στους 16°C και αφού τα ανάγοντα σάκχαρα φτάσουν στο επιθυμητό σημείο γίνεται προσθήκη αιθυλικής αλκοόλης αμπελοοινικής προέλευσης 96%. Παραμονή με τις φίνες οινολάσπες για δυο μήνες και στη συνέχεια ο οίνος οδηγείται για ψύξη ώστε να σταθεροποιηθεί τρυγικά. Ακολουθεί φιλτράρισμα και εμφιάλωση.
ΣΑΜΟΣ SAMOS EOS ΕΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΑΜΟΣ ΓΛΥΚΟΣ ΓΛΥΚΥΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΛΕΥΚΟΣ WHITE LEFKOS SWEET GLYKOS GLIKOS VIN DE LIQUEUR ΩΙΝ ΔΕ ΛΙ;ΘΕΘΡ VDN VIN DOUX NATUREL 5201273410328