Η γευσιγνωσία
Οι συνδυασμοί
Kόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρεμένα. Σερβίρεται στους 16-18°C.
Terroir / Αμπελώνας
Οι αμπελώνες βρίσκονται γύρω από το χωριό της Φυτιάς σε υψόμετρο 450-650 μέτρων. Είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί, άνυδροι και 26 ετών σε ηλικία. Ελαφριάς σύστασης, πετρώδη εδάφη με βάση τον σχιστόλιθο και τον γρανίτη. Το κλίμα στην ζώνη χαρακτηρίζεται ως θερμό- ηπειρωτικό με τους ανέμους από την θάλασσα αλλά και από το όρος Βέρμιο από την άλλη να παίζουν καταλυτικό ρόλο κατά την περίοδο της ωρίμανσης, διατηρώντας τις θερμοκρασίες των σταφυλιών σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Στην προκειμένη περίπτωση οι μεγάλου υψομέτρου αμπελώνες διατηρούν ακόμα χαμηλότερο μέσο όρο θερμοκρασιών λόγω της μεγαλύτερης διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας αλλά και των ψυχρότερων αλλά και ισχυρότερων ανέμων.
Οινοποίηση
Η εκχύλιση διαρκεί για 18 ημέρες με 20% ολόκληρων, άσπαστων τσαμπιών (whole cluster). Η ζύμωση ξεκινάει με γηγενείς ζύμες και διαρκεί για 1 έως 3 μήνες. Ωριμάζει για8 μήνες σε γαλλικές δρύινες δεξαμενές.
NAOYSSA NAOYSA ΝΑΟΥΣΑ ΝΑΟΥΣΣΑ ΑΛΤΑ ALTA, ΑΛΤΑ, ERYTHROS, ΕΡΥΘΡΟΣ, XIROS, ΞΗΡΟΣ, THYMIOPOYLOS OINOPOIEIO, ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ, NAOUSSA, ΝΑΟΥΣΣΑ, MAKEDONIA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, XINOMAYRO, ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, OINOS, ΟΙΝΟΣ