ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 750 – ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Ποικιλιακή Σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Οινοποίηση: Κλασική Λευκή Οινοποίηση. Όταν τα σταφύλια φτάσουν στην επιθυμητή τεχνολογική ωριμότητα γίνεται η συγκομιδή και η πρώτη διαλογή στο αμπέλι. Τα σταφύλια έρχονται στο οινοποιείο όπου και ψύχονται στους 10°C. Ακολουθεί χειροδιαλογή , εν συνεχεία εκραγισμός και είσοδος του σταφυλοπολτού στο πιεστήριο. Σε μέρος της ποσότητας εφαρμόζεται η τεχνική της προζυμωτικής εκχύλισης παρουσία
αδρανών αερίων και στην συνέχεια ακολουθεί πρόγραμμα πίεσης. Ο χυμός που ελευθερώνεται μεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου απολασπώνει με την εφαρμογή ψύξης. Η θερμοκρασία της αλκοολικής ζύμωσης κυμαίνεται στους 14-18°C για τη διατήρηση των πρωτογενών και δευτερογενών αρωμάτων. Με το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης το κρασί μεταγγίζεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου ωριμάζει με ταυτόχρονη ανάδευση των λεπτών λασπών ,έως την εμφιάλωση του.
Χαρακτηριστικά: Ανοιχτό, απαλό λευκό με γκριζωπές ανταύγειες που φανερώνουν το νεαρό της ηλικίας και την τυπικότητα της ποικιλίας που δίνει αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα. Μοσχατίζουσες νότες μεγάλης έντασης και καθαρά αρώματα όπως άγριο τριαντάφυλλο και άνθη λεμονιάς ενώ πλαισιώνεται από δευτερογενή αρώματα όπως το θυμάρι και το πράσινο μήλο. Ελαφρύ και ευκολόπιοτο, παρουσιάζει μία έντονη φρεσκάδα ενώ είναι απόλυτα ισορροπημένο στην οξύτητα του που έντονα δίνει φρεσκάδα όπως χυμό λεμονιού και λάιμ. Στο τελείωμα του αφήνει μια μακρά επίγευση που όμως είναι μαλακή και γεμάτη αρώματα εσπεριδοειδών.
Συνοδεύει: Σαλάτες, ορεκτικά, πιάτα θαλασσινών και ψάρια, όπως κουτσομούρες ψητές και μύδια πιλάφι, πιάτα κρεάτων όπως αρνάκι λαδορίγανη, παστό, γουρουνόπουλο, αλλά και πιάτα φρούτων. Τυριά μαλακά με λίγα λιπαρά, όπως κατίκι Δομοκού. Ευέλικτο, ταιριάζει σχεδόν με όλες τις γεύσεις.
Παλαίωση: 1-2 χρόνια.
Σερβίρεται: Στους 10-12°C