Η γευσιγνωσία
Χρυσοκίτρινο και λαμπερό στην όψη. Στη μύτη, υψηλής έντασης αρώματα κίτρου, πεπονιού και αχλαδιού, και αρώματα λεμονανθού. Μέλι και καπνός στο παρασκήνιο εκφράζουν το πολύ διακριτικό βαρέλι. Μετά τον πρώτο χρόνο παλαίωσης, εμφανίζονται ιδιαίτερα βενζοϊκά αρώματα και ορυκτότητα. Η παραμονή στα βαρέλια μαζί με τις λεπτές οινολάσπες το κάνουν γεμάτο και λιπαρό. Ευχαριστά ξηρό με δροσιστική οξύτητα, με τα λευκόσαρκα φρούτα, όπως το πεπόνι το ροδάκινο και το αχλάδι να ξεχωρίζουν ακολουθούμενα από το κίτρο. Η πολύ μακριά επίγευση αφήνει φρουτένια αίσθηση στο στόμα που διαρκεί.
Οι συνδυασμοί
Συνοδεύει μαλακά τυριά, σαλάτες οσπρίων, λιπαρά ψάρια, πουλερικά με λευκές σάλτσες, ριζότο λαχανικών. Σερβίρεται στους 10-12°C.
Terroir / Αμπελώνας
Στις τοποθεσίες Μεσημέρι και Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης.
Βιολογική αναγεννητική καλλιέργεια. Μη αρδευόμενος αμπελώνας με ασβεστολιθικά εδάφη και σχιστόλιθο, σε παράκτια περιοχή με νότιο προσανατολισμό και μέγιστη έκθεση στον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια ενώ, χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο σύστημα στήριξης αμπέλου, όπου τα σταφύλια κρέμονται από ύψος 1,8 μέτρων πάνω από το έδαφος και κάτω από το μόνιμο κάλυμμα του φυλλώματος, με μέγιστο αερισμό. Το κλάδεμα γίνεται με διπλό χαλαρό κορδόνι και γίνονται μικρές παρεμβάσεις, όταν χρειάζεται, για να έχουν την απαιτούμενη απόδοση 500 κιλών ανά στρέμμα.
Οινοποίηση
Ζύμωση με τις αυθόρμητες γηγενείς ζύμες από το αμπέλι. Αποζυμώνει και ωριμάζει για 6 μήνες σε καινούργια και δεύτερης χρήσης γαλλλικά δρύινα βαρέλια μαζί με τις λεπτές οινολάσπες. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο.
ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ LEYKOS XIROS JHROS LEYKOS ASPRO WHITE ΑΣΣΥΡΤΙΚΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΑΣΙΡΤΙΚΟ ΑΣΣΙΡΤΙΚΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΞΙΝΑΜΩΡΟ ΞΙΝΟΜΑΒΡΟ ςΗΙΤΕ ΔΡΥ ΜΟΣΧΟΠΟΛΙΣ ΜΟΣΨΗΟΠΟΛΙΣ MOSXOPOLIS MOSCHOPOLIS ASSYRTIKO ASYRTIKO ASIRTIKO ASSIRTIKO JINOMABRO JINOMAVRO MAKEDONIA YHESSALONIKH THESSALONIKI MESIMERI MESHMERI MONOPHGADO MONOPIGADO 5200134860067