Η γευσιγνωσία
Οι συνδυασμοί
Συνοδεύει κυνήγι, ψητά και μαγειρευτά κρέατα, πιάτα αλλαντικών, κρέατα σχάρας. Σερβίρεται στους 16-18°C.
Terroir / Αμπελώνας
Επιλεγμένο αμπελοτόπι στην περιοχή Ρουντίνα της Νάουσας. Πρέμνα ηλικίας περίπου 30 ετών με στρεμματική απόδοση έως 900 κιλά ανά στρέμμα. Έδαφος αμμοαργιλώδες με καλή στράγγιση. Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό με κρύους χειμώνες και αρκετά ζεστά καλοκαίρια. Η ωρίμανση των σταφυλιών υποβοηθάται από τις δροσερές νύχτες του καλοκαιριού λόγω των ανέμων που έρχονται από το όρος Βέρμιο.
Οινοποίηση
Προζυμωτική εκχύλιση σε θερμοκρασία 12 – 15οC για επτά ημέρες. Στη συνέχεια ακολουθεί ζύμωση για είκοσι περίπου ημέρες σε θερμοκρασίες 30-32°C. Ο νέος οίνος μεταφέρεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 300 lt, τύπου Nevers, για την πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης, όπου και παραμένει με τις λάσπες του για διάστημα δύο μηνών. Μετά το πέρας της μηλογαλακτικής ακολουθεί απολάσπωση και συνέχεια της παλαίωσης για ακόμα δέκα μήνες τουλάχιστον.
ΗΠΕΙΡΟΣ INIMA GINIETS RED DRY METSOVO IPIRUS PINDOS KATOGI AVEROF ΙΝΙΜΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ ΓΙΝΙΕΤΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΞΙΝΟΜΑΒΡΟ XINOMAVRO XINOMABRO 5202123101281